E2r

Velge typer gjødsel til kjøpe - hagen og plante gjødsel

Lær om forholdet næringsstoffer og forskjellen mellom syntetisk og organisk gjødsel

Mange anser gjødsel for å være en viktig faktor i ligningen til vellykket hagearbeid. Det er ingen tvil om at bruk av gjødsel til plenen, grønnsakshage, potteplanter eller blomster har mange fordeler, men for mye av en god ting kan være verre enn for lite. Du trenger også å vite hvilken type å bruke - det synes å være hundrevis av forskjellige typer gjødsel, og det kan være vanskelig å avgjøre hvilke som er best for plenen eller hagen.

Du kan lære hvordan du velger og kjøpe gjødsel ved å lese følgende informasjon, med særlig vekt på forholdet mellom næringsstoffer i en pose i forhold til plenen eller hagen behov.

  1. Slik leses posen. På hver sekk med gjødsel, er det et forhold, som for eksempel 10-5-10 eller 29-6-4. Disse tallene forteller deg forholdet mellom næringsstoffer i gjødsel. Det første tall angir mengden av nitrogen i gjødselen. En ti-kilos sekk med 10-5-10 gjødsel ville inneholde 10%, eller ett pund, av nitrogen. Det andre tallet er fosfor ratio. Dermed vil ti-kilos sekk med 10-5-10 inneholder 5%, eller åtte gram, av fosfor. Det siste nummeret er det kalium ratio. Det samme sekk med gjødsel ville inneholde 10%, eller ett pund, av kalium. Dette nummeret er også noen ganger kalt NPK nummer. Resten av materialet i gjødselen er spormineraler og inert fyllstoff.
  2. Hva gjør nitrogen? Nitrogen fremmer veksten av bladverket. En plen gjødsel med en høyere andel av nitrogen ville bli brukt når du vil ha en masse topp-vekst. Dette er den type gjødsel du kan gjelde for plenen om våren. Du ville ikke ønsker å bruke en høy nitrogengjødsel i høst, når røttene til gress din skal være sterk og dyp i forberedelsene til vinteren. Langsomt frigjørende nitrogen er å foretrekke å hurtiglås nitrogen av to grunner. Den første grunnen er at det er mindre sjanse for å brenne plantene dine med slow-release nitrogen fordi korn har vært spesielt belegg for å brytes langsomt ned. Den andre grunn er at, ettersom det brytes ned langsomt, mates det til jord, ikke plantene.
  3. Hva gjør fosfor? Fosfor fremmer rotvekst. En gjødsel med en høyere prosentandel av fosfor vil bli brukt til en grønnsakshage på våren, når du vil at plantene å få etablert. Pass på å ta hensyn til dette forholdet når du kjøper gjødsel i begynnelsen av vekstsesongen.
  4. Hva gjør kalium? Kalium, også kjent som potash, oppfordrer rot utvikling. Det oppmuntrer også sykdom-motstand i planter, så mange grønnsakshage gjødsel er høy i kalium.
  5. . Flytende vs granulert form Flytende gjødsel må brukes oftere, men det har en stor fordel - du vil se resultater raskt En plen av sliten, brun gress kan bli revitalisert i løpet av noen dager.. Flytende gjødsel er dyrere enn detaljerte former, men hvis du trenger næringsstoffer for plenen eller hagen ASAP (eller hvis du er bare utålmodig), kan det være verdt bekostning. Flytende gjødsel påføres normalt med en håndholdt sprøyter, noe som kan feste til hageslangen. Granulære former bo i jorda lenger enn væske, så de trenger å bli brukt mye sjeldnere. Hvis du bruker en kornet gjødsel, må du bruke den for hånd eller med en spreder. De enkleste spredere som en hvit plast trillebår med en dispenser på bunnen av skuffen som kringkaster gjødselen over et område raskt. Etter bruk av gjødsel, må du vanne den i. Alle slow-release plenen eller plante gjødsel er i granulert form.
  6. Balansert vs spesialgjødsel Hvis du har gjennomsnittlig hagejord, med relativt friske planter, en balansert gjødsel -. En der mengder av nitrogen, fosfor og kalium er relativt like - skal fungere helt fint. På den annen side, hvis du har planter som kan være vanskelig å vokse, for eksempel orkideer eller bonsai, vil du kanskje en gjødsel som er høyere i enkelte næringsstoffer enn i andre. Spesialgjødsel kan også ha tilsetningsstoffer som kan justere en jord pH. For eksempel, hvis jorda er for syrlig, kan du ønsker en gjødsel med kalkstein, noe som gjør jorda mer basisk. Hvis du trenger å gjøre jorda surere, se etter en gjødsel som inneholder svovel. Hvis du ønsker en mer detaljert analyse av jord, kan du ha en jord test utført av den lokale forlengelse service.
  7. Organisk kontra syntetisk gjødsel. Organisk gjødsel er alltid å foretrekke fremfor syntetisk gjødsel når du søker det til planter som du vil bruke som mat. Ulempen er at en organisk gjødsel eller jord tilsetningsstoffer, for å være mer nøyaktig, ikke alltid inneholder alle elementer og mineraler som planten trenger. Derfor må du kanskje bruke flere forskjellige dem eller bruke dem oftere for å kompensere. Noen organisk jord tilsetningsstoffer som kan være svært verdifulle for planter inkluderer tørket blod måltid, som er høy i fosfor, husdyrgjødsel, som er flott for condition din jord og legge nitrogen, og fisk emulsjon, som er svært skånsom mot planter. Den beste jorda tilsetningsstoff, selvfølgelig, er kompost, som vanligvis inneholder alle de mineraler som plantene dine trenger.

Velge typer gjødsel til kjøpe - hagen og plante gjødsel. . Flytende vs granulert form.
Velge typer gjødsel til kjøpe - hagen og plante gjødsel. . Flytende vs granulert form.

Uansett hvilken gjødsel du velger, er det viktigste å følge instruksjonene på pakken nøyaktig. Bruker for mye, eller bruker det for ofte, øker risikoen for å skade plantene dine, så vel som miljøet. Overflødig gjødsel avrenning kan ende opp i vannforsyninger, som kan være svært skadelig. Gjødsel er bare så sikker som den som søker det.