E2r

Hvordan lage en tsunami prediksjon

En tsunami er japansk uttrykk for en flodbølge

En tsunami er japansk uttrykk for en flodbølge. Det er karakterisert ved en bølgetog som skjer når et stort volum av vann er fordrevet. Tsunamier kan være forårsaket av en rekke faktorer. Jordskjelv kan undervannsoperasjoner eksplosjoner, meteoritt virkninger, ras og vulkanutbrudd produsere en tsunami. På grunn av sin enorme vannmengden og sin enorme energi, kan tsunamier forårsake store skader på en rekke kystområder. 2004 tsunamien var den verste tsunamien som noensinne er registrert. Det ble utløst av en 9.1 til 9.3 øyeblikk jordskjelvet og drept så mange som 300.000 mennesker. Det regnes som en av de dødeligste naturkatastrofer i historien. På grunn av dette, er prediksjon av en tsunami et fagområde som har fått betydning gjennom årene. Forskere har blitt stadig forming strategier og metoder for å forutsi disse killer bølger. Her er hvordan du kan forutse en tsunami.

Hvordan lage en tsunami prediksjon. Se opp for jordskjelv.
Hvordan lage en tsunami prediksjon. Se opp for jordskjelv.

  • Se opp for jordskjelv. Jordskjelv vanligvis forårsaker flodbølger. Når en høy-jordskjelvet oppstår, kan det forventes at tsunamier kan genereres et annet sted. Muligheten for en slik hendelse blir intensivert når et jordskjelv genereres i et område som er omgitt av et legeme av vann. Siden et jordskjelv må skje først før en tsunami kan forventes, er det beste som folk kan gjøre for å advare folk som bor i områder som er plassert en time eller enda flere timer unna der jordskjelvet skjedde. Tsunamier gå fort. Et effektivt varslingssystem er nødvendig på grunn av den tid som nærmeste området har blitt advart, kan det samme området har allerede blitt skadet og ødelagt av tsunamien.
  • Se opp for vulkanutbrudd. Eksplosive utbrudd kan fortrenge en stor mengde vann gjennom rusk snøskred, pyroklastiske flommer og jordskred. Dannelse av calderas grunn av kollapse vulkaner kan også plutselig fortrenge vann. Når noen av disse katastrofene skjer, kan du forvente at en tsunami kan genereres. Derfor må du alltid se opp for nyheter for eksplosive utbrudd for å bli advart om risikoen for tsunami generasjon.
  • Se opp for tsunami advarsler fra målestasjoner. I Stillehavet, en advarsel system kalt Pacific Tsunami Warning Center har blitt satt opp for å overvåke tsunami forekomster. Den bruker et nettverk av seismisk og tidevann stasjoner strategisk plassert i Stillehavsområdet for å få inn og behandle data for å forutsi om en tsunami kan genereres. Varselsignaler er sendt ut til kystområdene i Stillehavet når en tsunami er oppdaget.
  • Vite om området der du bor i har blitt besøkt av tsunamier i det siste. Noen steder er mer utsatt for tsunamier enn andre. Tokyo, Hawaii, California og Singapore er noen av disse. I tilfelle du bor i et område hvor det er en stor trussel for en tsunami forekomst, være klar over noen av de tsunami sikkerhetsregler og sørg for at du følger alle av dem.


Ta oppmerksom på alle disse måtene å forutsi en tsunami siden en tsunami kjenner ingen begrep om tid. Det kan skje når som helst, på hvilken som helst dag, så du bør være forberedt til enhver tid.